Composietenfamilie


composietenfamilieIn bovenstaande mandala van de composietenfamilie zie je alle belangrijke kenmerken van deze familie. De naam composiet heeft betrekking op de vorm van de bloeiwijze. Meerdere bloempjes samen worden bij elkaar gehouden door een omwindsel van blaadjes en vormen de bloeiwijze. In het midden van de mandala zie je de buisbloemen met daar omheen de lintbloemen. De buisbloemen zijn meestal geel. De lintbloemen kunnen geel, wit, blauw, lila/roze/paars, bruin of oranje zijn. Om deze reden heeft de bloem in bovenstaande mandala verschillende kleuren. De leden van de composietenfamilie komen in drie verschillende vormen in de natuur voor. Bloemen met buis- en lintbloemen, bloemen met enkel lintbloemen en bloemen met enkel buisbloemen. De omwindselblaadjes hebben meestal een bruine top en komen in twee verschillende schikkingen voor: als een krans van enkele blaadjes of als schubben gedeeltelijk overlappend. In bovenstaande mandala zijn beide schikkingen weergegeven. De inhoudsstoffen in de composietenfamilie zijn symbolisch weergegeven door de buitenste drie onderbroken randen. De eerste, gele rand staat voor de bitterstoffen, die vooral voorkomen in composieten met enkel lintbloemen. De tweede, oranje rand staat voor de cumarinen, die in een paar composieten voorkomen. De derde, lila rand staat voor de etherische oliën, die vooral voorkomen in composieten met buis- en lintbloemen.

Composieten met buis- en lintbloemen zijn o.a. madeliefje, kamille en goudsbloem. Composieten met enkel lintbloemen zijn o.a. paardenbloem en distels. Composieten met enkel buisbloemen zijn o.a. boerenwormkruid en bijvoet.

Klik hier als jij gratis mandala’s wilt ontvangen om zelf in te kleuren.

Over welke planten uit de composietenfamilie wil je meer weten? Plaats jouw favoriete planten in het commentaarveld hieronder!

En vergeet niet dit artikel te delen met al je vrienden, familie en connecties.