Ruwbladigenfamilie


ruwbladigenfamilieIn bovenstaande mandala van de ruwbladigenfamilie zie je alle belangrijke kenmerken van deze familie.

De bloemen hebben 1 stempel en 5 meeldraden. De bloem heeft 5 kelkbladeren en 5 vergroeide kroonbladeren. Dit betekent dat de kroonbladeren één geheel zijn. De bloeiwijze van de leden van de ruwbladigenfamilie is karakteristiek voor deze familie. De bloemen verschijnen aan een stengel die zich als een krul uitrolt. De bloemen kunnen roze, paars, wit/geel, rood of blauw zijn.

De naam van deze plantenfamilie duidt op de ruwe beharing op de bladeren en meestal ook op de gehele plant.

De bloemen van de plant worden veelvuldig bezocht door bijen. De planten in deze familie zijn bijenplanten. Dit is in bovenstaande mandala symbolisch weergegeven door de rand met bijtjes.

De leden van de ruwbladigenfamilie bevatten alkaloïden, looistoffen en slijmstoffen. Alkaloïden zijn giftige stoffen. De alkaloïden zijn in bovenstaande mandala symbolisch weergegeven door de binnenste zwarte rand. De looistoffen zijn symbolisch weergegeven door de middelste bruine samengetrokken rand en de slijmstoffen zijn weergegeven door de blauwe buitenste rand.

Klik hier als jij gratis mandala’s wilt ontvangen om zelf in te kleuren.

Over welke planten uit de ruwbladigenfamilie wil je meer weten? Geef jouw reactie hieronder!

En vergeet niet dit artikel te delen met al je vrienden, familie en connecties.

Advertenties

3 gedachten over “Ruwbladigenfamilie

  1. plantenliefde Berichtauteur

   Hoi Maria,

   Bekende leden van de ruwbladigenfamilie zijn o.a.: Smeerwortel, Longkruid en zoals je noemde Bernagie (ook wel Komkommerkruid genoemd). Minder bekend is dat alle Vergeet-mij-nietjes ook tot deze familie behoren.

   Groetjes,
   Martine

   Like

 1. Pingback: Bernagie (Borago officinalis) | Gebruik van het plantenrijk

Reacties zijn gesloten.