Mariadistel (Silybum marianum)


Mariadistel-1Eén van mijn favoriete planten is Mariadistel. Planten die zichzelf goed kunnen verweren in de natuur bewonder ik. Het is alsof er een intelligentie aanwezig is, die een methode heeft bedacht om zichzelf te verweren tegen vraat.

De stekels van Mariadistel hebben een functie. Het voorkomt dat de plant wordt opgegeten. De prachtige paarse bloemen worden krachtig beschermd door gevaarlijke stekels met flinke scherpe punten. Het is voor een klein vleugelloos dier bijna onmogelijk om zonder ‘kleerscheuren’ bij de bloem te komen.

De bloem is alleen bereikbaar voor zijn gevleugelde vrienden, die de bloem bestuiven. Enkele weken later zijn hierdoor de glanzende donkere en grijze zaden rijp om te oogsten.

De zaden van Mariadistel bevatten waardevolle stoffen, die goed voor je lever zijn. Er wordt zelfs gezegd dat je vergiftigingen door het innemen van mariadistelzaad kan tegengaan. Ook zou het werken na een wild avondje stappen waarbij te veel drank is genoten.

De beste manier om de werkzame stoffen in het zaad tot je te kunnen nemen, is door het zaad vers te eten. Maar de zaden zijn erg hard en moeilijk te vermalen. Ook moet je dan minimaal 12 à 15 gram zaad per dag eten.

Ik maak er meestal een tinctuur van. Een tinctuur is een alcoholmaceraat. Voor het maken van tinctuur heb je zuivere alcohol nodig. Ik gebruik altijd wodka, omdat dit zuiver en makkelijk te verkrijgen is.

Voordat je je waagt aan de Mariadistel, moet je weten dat sommige mensen allergisch op deze plant kunnen reageren en dat de zaden niet geschikt zijn voor kinderen jonger dan 6 jaar.

Zo weet je zeker dat het Mariadistel is:

1. Mariadistel komt niet voor in de Nederlandse natuur. Meestal staat deze plant in een (moes)tuin en heeft zich uitgezaaid in omliggende gebieden.

2. De lila tot paarse bloemen hebben alleen lintbloemen, zoals bij iedere distel.

3. De onderste bladeren zijn veel groter dan het kleine blad aan de bloeistengel.Mariadistel-3

4. Het blad heeft witte kronkelende opvallende nerven.

5. Het blad en de kelkbladeren hebben scherpe, puntige, lichtgele stekels.

6. De stengel heeft geen stekels.

Zo maak je tinctuur van de zaden van Mariadistel:

Stap 1: Knip de bloemhoofden met zichtbaar vruchtpluis van de plant.

Stap 2: Oogst de zaden. Het oogsten van de zaden is een prikkelend werkje. Ze zeggen dat je de zaden eruit kan kloppen, maar mij lukt dat niet. Ik doe altijd aan mijn linkerhand een goede tuinhandschoen. Met deze hand duw ik de stekels opzij, als ik met mijn andere hand langs de binnenrand van de bloem de zaden eruit haal. Er komt heel wat vruchtpluis mee, maar dat is er later makkelijk tussenuit te halen.Mariadistel-2

Stap 3: Weeg 50 gram zaden af. Dit zijn ongeveer 15 bloemhoofden.

Stap 4. Maak de zaden kapot, omdat dan de inhoudsstoffen makkelijker in de alcohol oplossen. Ik doe dit met een hamer, een grote zakdoek en een plankje. Ik doe de zaden in de zakdoek. Dan houd ik de zakdoek goed dicht, als ik met de hamer op de zaden in de zakdoek sla. Het plankje dient als harde ondergrond.

Stap 5: Doe de zaden in een glazen pot. Ik gebruik altijd een weckpot zonder rubbertje, omdat dan de lucht kan ontsnappen.

Stap 6: Schenk 100 ml. wodka over de zaden.

Stap 7: Zet de pot in het licht, maar niet in de volle zon.

Stap 8: Zeef na 3 à 4 weken de zaden eruit en giet de tinctuur in een flesje met druppelaar.Mariadistel-4

Wat is jouw favoriete plant? Deel je favoriet in het reactieveld hieronder.

Heb je vragen over Mariadistel of over de tinctuur? Stel je vragen hieronder in het reactieveld.

Wil je weten welke planten, struiken en bomen in de natuur je kunt gebruiken voor het verrijken van je voeding en het behouden van je gezondheid en schoonheid?

Loop dan mee met de kruidenwandeling! Voor meer info en aanmelden klik hier

Advertenties

14 gedachten over “Mariadistel (Silybum marianum)

 1. Mona

  mooi geschreven en bedankt voor het delen.
  Ik word altijd heel erg blij van Paardebloemen en Goudsbloemen.
  Kan eigenlijk niet kiezen welke ik het liefst heb, dus vind ze allebei geweldig.

  Like

  1. plantenliefde Berichtauteur

   Hoi Tony,
   Ja, ik heb ze ook in mijn tuin staan. Bij mij zijn ze bijna allemaal al weer uitgebloeid. Nu is het wachten op de vogels die de zaden komen eten!
   Groetjes,
   Martine

   Like

 2. Lisette

  Madeliefjes!
  De onschuld van het bloemenplukken in je kindertijd, de vrolijke kopjes in het groene gras, de naam…
  Wat is er nu niet mooi aan dit plantje?

  Like

 3. Ed Dijst

  Mijn meest favoriete plant is tweekleurig springzaad. Bloeit nu al twee maanden en gaat door tot november. Groeit in de zon en in de schaduw en staat het liefst in een grindpad of tussen de tegels- stenen. Wordt 1 m hoog, maar vaak lager. Zaait zich ieder voorjaar van zelf uit. Komt geen luis in voor, laat zich goed bijknippen en de hommels zijn er helemaal gek van. Heb plantjes voor je als je dat wilt. Kom je het tegen in Zeeland, dan komen ze waarschijnlijk bij ons vandaan, hebben ze jarenlang hier verkocht en- of weggeven.

  Like

  1. plantenliefde Berichtauteur

   Hoi Ed,
   Ik kende Tweekleurig Springzaad niet, dus heb ik even op Google gekeken. Lijkt op Reuzenbalsemien. Van het weekend was ik op de Sallandse Heuvelrug en daar heb ik Klein Springzaad gezien. Helaas heb ik geen plek meer voor planten. Mijn tuin is al overvol. Maar als de tuin van Plantenliefde er is, dan heb ik ruimte genoeg :D!
   Groetjes,
   Martine

   Like

   1. Ed Dijst

    ja klein springzaad is een lastige plant voor Zeeland. Hij groeit vooral op de arme zandgrond aan de rand van het bos en op vochtige grond. In de Ardennen groeit nog een andere soort, ook geel, maar een grotere bloem. Is nog lastiger voor onze tuin. Ben ze alletwee al weer kwijt. tweekleurig springzaad is erg makkelijk en groeit overal, zaait zich goed uit en laat zich ook prima verplanten, heb er nog wel plantjes van als je die wilt hebben. groeten Ed

    Like

 4. jeanine Boegheim

  Hoi Martine, ben op zoek geweest naar de mariadistel, maar kan deze niet vinden, wel distels .die er op lijken, maar hebben niet die witte nerven. Weet jij waar ze wel staan in Zeeland, zonder dat ik af moet reizen naar zuid europa. Of dien ik ze zelf dan te planten in mijn tuin.
  Heb inmiddels dankzij Sandra, de echte kamille gevonden. Dus ben blij als een kind! 🙂

  Like

  1. plantenliefde Berichtauteur

   Hoi Jeanine,
   Bedankt voor je reactie.
   Mariadistel komt niet voor in de Nederlandse natuur. Dus het kan kloppen dat je hem niet hebt kunnen vinden. Als je wilt, kan ik je bij een volgende kruidenwandeling een zakje zaad van mijn Mariadistels geven.

   Warme groet,
   Martine

   Like

Reacties zijn gesloten.