Wolfskers (Atropa bella-donna)


Wolfskers-1Eén van de giftigste planten in Nederland is de Wolfskers, een lid van de nachtschadefamilie. Een paar jaar had ik deze mooie plant in mijn tuin, maar dit jaar is ze niet meer opgekomen. Waarschijnlijk wist ze wat ik dit jaar van plan was en wilde ze me behoeden voor een ernstige vergiftiging.

Deze week wilde ik namelijk voor jou een bes van de Wolfskers proeven. In de kruidenboeken die ik heb gelezen, staat tegenstrijdige informatie over de smaak van de zwarte glanzende bessen. De ene schrijver zegt dat de bessen walgelijk smaken en de andere schrijver zegt dat ze heerlijk zoet smaken. Waarschijnlijk hebben geen van beide schrijvers de bessen zelf geproefd.

Vandaar dat ik voor jou alles wil uitproberen, zodat er een einde komt aan het overschrijven van informatie uit het ene kruidenboek naar het andere kruidenboek, zonder dat de informatie getoetst is aan de werkelijkheid.

Wolfskers-2De Engelse naam van Wolfskers is ‘Deadly Nightshade‘, een dodelijke plant. Volwassenen kunnen na het eten van 10 à 20 bessen depressief worden, in coma raken en vervolgens overlijden. Bij kinderen gebeurt dit al na 3 à 4 bessen. Leer je kinderen de Wolfskers herkennen en vertel ze dat deze plant dodelijk giftig is!

De giftige stof in Wolfskers is atropine. De symptomen van een lichte vergiftiging met atropine zijn:

# rood worden van de huid, een soort ‘opvlieging’

# versnelde hartslag

# verwardheid

# onrust en opwinding

# ijlen

# hallucinaties

Zo weet je zeker dat het Wolfskers is:

1. De bloei is ca. van juni t/m augustus.

2. De bloem heeft 5 meeldraden, 5 vergroeide kroonbladeren en 5 vergroeide kelkbladeren.

Wolfskers-33. De kleur van de bloem is bruinpaars.

4. De bloemen hangen verscholen onder het blad.

5. De stengel is enigszins hoekig.

6. Het blad staat verspreid aan de stengel.

7. Het blad heeft een gave rand en is langwerpig of eivormig.

8. De bessen zitten vanaf augustus tot november aan de plant.

9. De bes is glanzend zwart en afgeplat rond.

10. De plant staat vooral op vochtige plekken aan de bosrand of op open plekken in bossen.

Ik had je hier graag een video willen laten zien van de Wolfskers, maar helaas ik heb geen planten gevonden met bloemen en / of bessen. Toch geef ik niet op en dus heb ik je hulp nodig.

Waar heb jij Wolfskers met bloemen en / of bessen zien staan? Laat me het weten in het reactieveld hieronder, zodat ik je in een volgend blog de video kan laten zien!

Wil je weten welke planten, struiken en bomen in de natuur je kunt gebruiken voor het verrijken van je voeding en het behouden van je gezondheid en schoonheid?

Loop dan mee met de kruidenwandeling! Voor meer info en aanmelden klik hier

Advertenties

Een gedachte over “Wolfskers (Atropa bella-donna)

  1. Pingback: Heksenkruiden | Gebruik van het plantenrijk

Reacties zijn gesloten.