Pepermunt (Mentha x Piperita)


Watermunt

Watermunt

Iedere avond na het eten drink ik een kopje munt thee. Ik heb gevoelige darmen en het drinken van zo’n heerlijke kop frisse munt geeft een kalmerend en ontspannend gevoel in mijn spijsvertering.

PepermuntIk pluk voor zo’n kop verse munt uit mijn eigen tuin. Ik heb drie soorten munt staan. Eén daarvan is Pepermunt. Dit is de munt met de beste ontspannende en ontkrampende werking op de spijsvertering. Deze munt heeft ook de zuiverste muntsmaak.

Als je in een restaurant een kop verse munt thee bestelt, krijg je Groene Munt. Deze munt soort smaakt minder sterk en minder verfrissend als Pepermunt.

Wollige-Munt-2Een andere soort die ik en veel anderen meestal in de tuin hebben staan, is Wollige Munt. De smaak van deze munt soort is iets zoeter. Ook heerlijk om een kop verse thee van te zetten, maar minder sterk werkzaam.

 

 

 

WatermuntIn de Nederlandse natuur ben ik tot op heden alleen nog maar Watermunt tegengekomen. Watermunt heb ik ook in de tuin bij de vijver staan. Watermunt groeit in en langs water. De geur van Watermunt is kruidiger dan de andere soorten en lijkt wel een beetje op Salie. De smaak doet me denken aan de smaak van die dropsnoepjes met een harde pepermunt laag.

Alle munt soorten zijn lid van de lipbloemenfamilie. Dit betekent dat ze alle kenmerken van deze familie hebben.

De belangrijkste kenmerken van de planten in de lipbloemenfamilie zijn:

1. Een vierkante stengel.

2. Het blad staat kruisgewijs aan de stengel. Dit betekent dat als je de plant van boven af bekijkt, dat dan de bladparen boven elkaar samen een kruis vormen.

3. De bloemen staan in een krans om de stengel.

4. De bloemen hebben een ‘lip’.

Dit zijn de verschillen tussen de drie soorten:

Pepermunt-2

Pepermunt: rood aangelopen stengel, spits toelopend blad, bloemenkrans is paars en kort, de geur en smaak zijn sterk en verfrissend.

 

Wollige-MuntWollige Munt: de hele plant is sterk behaard, het blad is relatief groot, de bloemenkrans is licht paars en lang, de geur en smaak zijn zoetig.

 

Watermunt-2Watermunt: de stengel is lichtgroen, het blad is bijna rond, de bloemenkrans is lila en rond, de geur en smaak zijn kruidig.

 

 

Munt-4

Welke munt heb jij in de tuin staan? Welke is jouw favoriet? Geef je antwoord in het reactieveld hieronder.

12 gedachten over “Pepermunt (Mentha x Piperita)

  1. plantenliefde Berichtauteur

   Hoi Maria,

   Ik denk dat het Pepermunt (Mentha x Piperita) is, omdat die een wat roodachtige stengel en glad blad zonder beharing heeft. Kruizemunt (Mentha x Spicata) is helemaal groen.

   Warme groet,
   Martine

   Like

 1. Ed Dijst

  In de Biesbos heb ik ooit de Mentha x smithiana gevonden, een stijf opgroeiende water-moeras munt met geel groen blad. Heel erg mooi!.
  Ook heb ik ooit de akkermunt gevonden, die laag blijft.
  En een tweetal hybriden van de watermunt.

  Like

 2. Patty

  Ik heb z alle drie in de tuin staan maar de pepermunt doet het veruit het beste. Ik gebruik hem ook om te drogen, vooral in deze tijd. En om muntolie van te maken voor bodyboter. De Marokkaanse munt heb ik ook maar deze doet het slecht waarom weet ik niet. Meestal pluk ik van alles wat en zet een kan thee die ik ook koud opdrink, goed voor de maag en darmen inderdaad. De water munt heb ik uit het twiske meegenomen en doet het redelijk, ik dacht eerst eigenlijk dat het wilde Marjoraan was en doe hem ook wel door het eten.

  Like

  1. plantenliefde Berichtauteur

   Hallo Patty,
   Bedankt voor je reactie. Leuk dat je meerdere munt soorten in de tuin hebt staan. Misschien doet de Marokkaanse munt het slecht, omdat hij te dicht in de buurt staat bij andere munt soorten. Munt soorten willen niet te dicht bij elkaar staan.
   Warme groet,
   Martine

   Like

Reacties zijn gesloten.