Vreugdedans


(video is versneld afgespeeld)

Toen ik deze plant voor het eerst vond op internet, was ik blij verrast. Ik dacht dat planten niet konden bewegen, maar deze plant danst zelfs.

telegraafplant-3Deze plant wordt Telegraafplant genoemd, maar op het internet is hij vooral bekend als de dansende plant. Hij wordt Telegraafplant genoemd, omdat de 2 steunblaadjes continu in beweging zijn in een ritme zoals bij een telegraaf. Ze zijn in beweging om steeds te controleren waar het meeste zonlicht is, zodat de grote bladeren in de juiste stand kunnen staan om het meeste zonlicht op te vangen. Het zou voor de plant te veel energie kosten om met de grote bladeren continu in beweging te zijn.

De plant komt in het wild vooral voor in de tropische gebieden van Zuid-Oost Azië. Hij groeit daar uit tot een forse struik met smalle lancetvormige bladeren, die een middennerf hebben. Dus als je op vakantie gaat naar Thailand of Maleisië, zoek dan deze plant in de tropische natuur. In Nederland zal je nooit een dansende plant tegenkomen.

telegraafplant-2De Telegraafplant krijgt roze bloemen en aan de bloemen kan je zien, dat hij een familielid is van de vlinderbloemigen. Als je de bloem van dichtbij bekijkt, dan zie je dezelfde opbouw. De bloem heeft een vlag, 2 zwaarden en 2 vergroeide kielbladen.

Alle groene delen van de leden in de vlinderbloemenfamilie bevatten giftige stoffen. De Telegraafplant bevat dezelfde giftige stoffen. Maar de peulen en zaden van veel vlinderbloemigen zijn bij ons bekende groenten, zoals erwten, bonen e.d.

telegraafplant-1Ook de Telegraafplant heeft peulen met bruine zaden, die enigszins lijken op kidneybonen. Ik heb het nooit geprobeerd en de plant bevat giftige stoffen, maar in theorie zou je de zaden van deze plant gekookt kunnen eten.

Een gedachte over “Vreugdedans

Reacties zijn gesloten.