De 10 beste planten voor een gezond binnenklimaat


Dracaena-marginata

Brrr, is het bij jou ook zo’n herfstachtig weer? Ik zie er wel een beetje tegenop om de herfst en de donkere wintermaanden in te gaan. In deze maanden zit je waarschijnlijk meer binnen als buiten. Niet zo goed voor je gezondheid, maar wist je dat je de buitenlucht naar binnen kan halen? En zo een optimaal binnenklimaat kan creëren voor een natuurlijk en gezond leven?

Dit zijn de tien beste planten om de lucht in je huis te zuiveren:

Graslelie1. Graslelie (Chlorophytum comosum)

Dit is een supermakkelijke plant. Groeit en bloeit altijd met en zonder groene vingers. Hij geeft in het voorjaar kleine witte bloemen. De graslelie haalt o.a. formaldehyde en koolstofmonoxide uit de lucht. En goed om te weten dat deze plant ook voor huisdieren veilig is.

Sansevieria2. Vrouwentongen (Sansevieria trifasciata)

Dit is de beste plant voor in de badkamer, omdat ze ook kan groeien bij weinig licht. Ze heeft zelfs een hekel aan zonlicht. In de zomer groeit er een stengel met heerlijk exotisch geurende bloemen uit. Ze is de beste in het filteren van formaldehyde uit de lucht.

Scindapsus3. Scindapsus (Scindapsus aureus)

Dit is de beste plant voor in de garage, omdat het de gassen in de uitstoot van je auto uit de lucht filtert en omdat het in volledige duisternis kan groeien. De afstand tussen de bladeren wordt dan wel groter en de mooie tekening op het blad verdwijnt.

Dracaena-marginata4. Dracaena (Dracaena marginata)

Deze Drakebloedboom kan tegen je plafond aangroeien en heeft prachtige rode randen langs het groene smalle blad. Ze kan xyleen, trichloroethyleen en formaldehyde uit de lucht zuiveren. Het is een makkelijke plant, maar heeft wel meer ruimte nodig.

Dracaena-warneck5. Warneck (Dracaena warneck)

Dit is ook een Drakebloedboom en groeit gemakkelijk, zelfs zonder direct zonlicht. Ze kan heel hoog worden en filtert allerlei chemische stoffen uit de lucht.

Klimop6. Klimop (Hedera helix)

Je kent klimop vast wel als buitenplant, maar deze klimmer kan ook binnenshuis groeien. Ze zuivert de lucht van o.a. formaldehyde.

 

Aglaonema7. Aglaonema (Aglaonema spp.)

Deze plant vindt je in vele varianten en ze zuiveren allen de lucht van allerlei chemische stoffen. Het is zelfs zo dat ze steeds meer verschillende stoffen uit de lucht kan filteren naarmate de tijd verstrijkt. Ze kan op plekken staan waar weinig licht is en kan dan zelfs bloemen en bessen geven. Ook een goede voor in de badkamer en garage dus!

Goudpalm8. Goudpalm (Chamaedorea sefritzii)

Deze kleine palmboom doet het goed op plekken met weinig licht. Ze is een makkelijke plant, maar heeft wel veel water nodig. Ze is de beste in het filteren van trichloroethyleen uit de lucht.

Philodendron9. Philodendron (Philodendron oxycardium)

Deze plant lijkt heel veel op Scindapsus met het onderscheidende kenmerk dat het blad van Philodendron een duidelijke punt heeft, die bij Scindapsus ontbreekt. Het is wel een giftige plant, dus uitkijken als je huisdieren of jonge kinderen hebt. Hij kan wel heel goed allerlei schadelijke chemische stoffen uit de lucht filteren.

Lepelplant10. Lepelplant (Spathiphyllum spp.)

De laatste zuiverende plant is Lepelplant, maar eigenlijk zou dit de eerste moeten zijn, omdat het volgens een onderzoek van NASA de plant is die de meeste schadelijke chemische stoffen uit de lucht filtert. Het is vooral een hele mooie en makkelijke plant. Hij heeft heel weinig nodig. Hij heeft geen zonlicht nodig en maar weinig water.

Wellicht heb je een aantal van deze planten al een plekje in je huis gegeven. Als je dat nog niet hebt gedaan, dan is het nu de tijd om dat te doen. Ik wil je helpen met het leren gebruiken van geneeskrachtige planten voor een natuurlijk en gezond leven. En ik geloof dat het leven in schone lucht hieraan kan bijdragen.

Welke plant(en) ga jij in je huis zetten voor een gezond binnenklimaat? Schrijf je reactie in het veld hieronder en kom nog eens terug om de reacties van anderen te lezen.

Advertenties