De 7 beste planten bij fibromyalgie


Bloemen Grote BrandnetelVele tienduizenden vrouwen hebben last van fibromyalgie. De oorzaak van deze ziekte is nog niet goed bekend. Wellicht heeft het iets te maken met de prikkeloverdracht in het zenuwstelsel.

Vaak worden pijnstillers voorgeschreven. Een enkele keer wordt Valeriaan (Valeriana officinalis) genoemd, maar ik weet dat er meer en betere planten zijn. In dit artikel wil ik je graag meer vertellen over die andere planten, zodat jij een bewuste keuze kunt maken in hoe jij jouw klachten wilt verlichten.

Dit zijn de 7 beste planten bij fibromyalgie:

Moerasspirea1. Moerasspirea (Filipendula ulmaria)

Je kent vast wel de aspirine, een chemisch pijnstillend middel. Wist je dat dit middel afstamt van Moerasspirea? Je ziet de naam spirea zelfs een beetje terug in aspirine. Moerasspirea bevat dezelfde stoffen als een aspirientje, maar zonder de vervelende bijwerkingen. Je kan kant-en-klare tinctuur kopen en 3×40 druppels per dag innemen, maar je kan ook een medicinale thee zetten van de gedroogde bloemen (1 el op 150 ml. heet water, afgedekt 10 min. laten trekken).

Grote Brandnetel2. Grote Brandnetel (Urtica dioica)

Grote Brandnetel bevat veel mineralen, o.a. kiezelzuur. Kiezelzuur is gunstig voor het herstel en de opbouw van het bewegingsapparaat. Ook voert het afvalstoffen af. Dit zou gunstig kunnen zijn bij fibromyalgie. In het seizoen regelmatig een kopje brandnetelsoep eten dus. Maar ook het dagelijks drinken van brandnetelthee kan je klachten verminderen.

 

Valkruid3. Valkruid (Arnica montana)

Dit is het kruid bij spier- en gewrichtspijnen dat je als kant-en-klare crème uitwendig direct op de pijnlijke plekken kan smeren. Alleen al aandacht geven aan de pijnlijke plekken kan wonderen doen.

 

 

Rozemarijn4. Rozemarijn (Rosmarinus officinalis)

Uitwendig helpt Rozemarijn bij spierpijnen en stijve spieren, maar inwendig helpt het ook andere klachten verlichten zoals vermoeidheid, hoofdpijn, lichte depressie en concentratie- en geheugenstoornissen. En laat dit nu juist veel voorkomende klachten zijn bij fibromyalgie. Een medicinale thee zet je van de blaadjes op dezelfde manier als bij Moerasspirea. Beter niet in de avonduren gebruiken.

Sint Janskruid5. Sint Janskruid (Hypericum perforatum)

Bij fibromyalgie wordt ook vaak antidepressiva voorgeschreven, maar deze bevatten veel bijwerkingen. Sint Janskruid heeft dezelfde werking, maar zonder de vervelende bijwerkingen. Het feit dat Sint Janskruid direct inwerkt op de prikkeloverdracht in het zenuwstelsel, maakt hem des te beter. Daarnaast helpt hij ook bij slaapproblemen. Een medicinale thee maak je door ca. 3 gram gedroogde bloeitoppen te overgieten met 150 ml. heet water en dit 3 minuten te laten trekken. Drink gedurende minimaal 3 weken 3 kopjes per dag.

Citroenmelisse6. Citroenmelisse (Melissa officinalis)

Een andere plant die direct invloed heeft op je zenuwstelsel is Citroenmelisse. Ze helpt bij angsten, neerslachtigheid en geheugenproblemen. Je gaat er ook beter van slapen. Een medicinale thee maak je door 4 gram gedroogd kruid te overgieten met 150 ml. heet water en het 15 minuten afgedekt te laten trekken.

 

Passiebloem7. Passiebloem (Passiflora incarnata)

Passiebloem heeft verschillende werkingen die gunstig kunnen zijn bij fibromyalgie. Het belangrijkste van deze plant is dat het de herstellende kwaliteit van de slaap verbetert. Er is namelijk ontdekt dat mensen die fibromyalgie hebben waarschijnlijk niet goed herstellen in hun slaap. Maar Passiebloem kan ook de andere symptomen van fibromyalgie verlichten zoals, pijn, angsten, hoofdpijn, concentratieproblemen en spierspanningen. (Medicinale thee: 4 gram, 150 ml. heet water, 10 min. laten trekken)

Gelukkig heb ik zelf geen ervaring met fibromyalgie, dus wat deze planten precies voor jou kunnen doen kan ik je niet zeggen, maar ik wil je uitnodigen om het 3 maanden te proberen. En ik ben heel benieuwd naar je ervaringen, zodat anderen met fibromyalgie ook geholpen kunnen zijn.

Ben je een student, cursist of autodidact die alles wil leren over geneeskrachtige planten? Ga dan naar de website Studiehulp Kruidenleer en leer hoe jij meer kan onthouden in minder tijd!

>> website Studiehulp Kruidenleer

>> Download het gratis E-boek Geneeskrachtige Planten in Beeld

In het kruidenboek Planten & Gezondheid staat meer informatie over deze en andere planten. Ga hier naar het kruidenboek.

Advertenties

12 gedachten over “De 7 beste planten bij fibromyalgie

 1. Kathy

  Ik heb zeer goede ervaring met citroenmelisse en Valeriaanthee (werkt voor mij iets krachtiger) voor het slapengaan. Vooral dan voor het inslapen. Ik voel me echt slaperig worden een half u nadat ik het gedronken heb. Nu heb ik onlangs in de les ortho gehoord dat de combinatie met hop nog doeltreffender zou zijn maar heb ik zelf nog niet geprobeerd.

  Like

 2. iris

  Ik gebruik sinds kort superfoods, er is al menige keren gebleken bij mijn naturopaat dat ik door mijn firbo/stille reuma heel veel mineralen en vitaminen verbruik die ik moeilijk aangevuld krijg, net zoals een zuurstof tekort in de spieren! Dus ben ik aan het experimenteren geslagen 🙂

  Like

 3. Corrine

  Een aantal planten kun je niet zomaar gebruiken. Sommige hebben bijwerkingen of een interactie met andere medicijnen. Was wel fijn geweest als dat vermeld was.

  Like

  1. plantenliefde Berichtauteur

   Hallo Corrine,

   Bedankt voor je toevoeging. Zou je dit verder willen toelichten? Welke planten zou je niet zomaar kunnen gebruiken? En om welke bijwerkingen heb je het dan?

   Warme groet,
   Martine

   Like

   1. Natuurgeneeskunde Belle Vie

    Je kunt sint janskruid niet samen met antidepressiva gebruiken, omdat ze elkaar versterken. Daar moet je altijd voor oppassen. Kijk ook even of hetzelfde geldt voor passiebloem!

    Like

   2. plantenliefde Berichtauteur

    Hallo Natuurgeneeskunde Belle Vie,

    Bedankt voor je aanvulling.

    Er zijn tussen de meeste geneeskrachtige planten en reguliere medicijnen mogelijke interacties. Als je reguliere medicijnen gebruikt, raad ik je altijd aan om een natuurarts te consulteren, die ook kennis heeft van reguliere medicijnen.

    Warme groet,
    Martine

    Like

 4. Ellen

  Ik merk dat er een heel belangrijke plant vergeten is. De wietplant. En dan eentje met een hoge THC waarde. Olie van deze plant werkt als pijnstiller en zorgt dat de weerstand verhoogt.

  Like

  1. plantenliefde Berichtauteur

   Hallo Lies,

   Bedankt voor je reactie.
   Bij gebruik van reguliere aspirine (acetylsalicylzuur) worden er vaak maag-darmklachten vermeld, zoals zuurbranden, maagpijn, misselijkheid en braken. In zeldzame gevallen kan het zelfs leiden tot maag-darmbloedingen, maag- en/of darmzweer en soms kunnen er gaatjes in de darmwand ontstaan (perforatie) (bron: http://www.geneesmiddeleninformatiebank.nl).

   Reguliere medicijnen hebben vaak bijwerkingen, omdat het geïsoleerde stoffen bevat.

   Warme groet,
   Martine

   Like

Reacties zijn gesloten.